Kosten medicijnen steeds hoger
Dure geneesmiddelen zijn de afgelopen jaren steeds duurder geworden. In 2012 gaven zorgverzekeraars nog 1,2 miljard euro uit aan dure medicijnen, in 2014 gaven ze 500 miljoen meer uit en liep het totale bedrag op tot 1,7 miljard.
De kosten werden gisteren bekend gemaakt door Vektis, een bureau van zorgverzekeraars dat onderzoek doet naar de gezondheidszorg.
Als deze ontwikkeling zich blijft voordoen worden dure medicijnen elk jaar 20 procent duurder.
De extra hoge kosten worden waarschijnlijk veroorzaakt door het feit dat sommige medicijnen alleen nog via ziekenhuizen worden geleverd.
Angst voor hoge kosten medicijnen
Er bestaat in de medische zorg al jaren de angst dat sommige medicijnen niet meer betaalbaar zijn. Ook Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) erkent dit probleem. Zij overlegt dit probleem volgende maand met de Tweede Kamer.
Geneesmiddelen die meer dan 1000 euro per jaar kosten worden vooral gebruikt bij chronische ontstekingen en kanker. Het duurste geneesmiddel wat momenteel gebruikt wordt in de zorg is Naglazyme. Dit wordt gebruikt tegen een stofwisselingsziekte en kostte in 2014 meer dan een half miljoen euro per patiënt.