In bepaalde gevallen kunt u, als u een advocaat nodig heeft maar deze niet kunt betalen, in aanmerking komen voor rechtsbijstand. In de Nederlandse wet is namelijk vastgelegd dat iedere burger toegang tot het recht moet kunnen hebben. Mensen met bijvoorbeeld een te laag inkomen of te weinig spaargeld, kunnen om deze reden in aanmerking komen voor rechtsbijstand. Rechtsbijstand houdt in dat een deel van uw juridische kosten worden vergoed. U betaalt dan een eigen bijdrage, waarvan de hoogte afhankelijk is van uw inkomen.
Om te kijken of u in aanmerking komt voor rechtsbijstand, wordt gekeken naar uw inkomen en uw vermogen van twee jaar vóór het huidige jaar. Dit wordt het peiljaar genoemd. Deze gegevens worden geleverd door de Belastingdienst. Om rechtsbijstand te kunnen krijgen, mogen uw inkomen en vermogen vanzelfsprekend niet te hoog zijn.
In aanmerking komen voor rechtsbijstand
Als u contact opneemt met een advocaat wordt niet alleen uw zaak besproken, maar wordt ook gekeken of u in aanmerking komt voor rechtsbijstand; gefinancierde rechtshulp. Is dit het geval, dan wordt er een zogenaamde ’toevoeging’ voor u aangevraagd. Als deze toevoeging wordt toegekend, hoeft u enkel een eigen bijdrage te betalen voor onze rechtshulp. Als de toevoeging niet wordt geaccepteerd, spreekt de advocaat met u een vast uurtarief af. U komt dus nooit achteraf voor vervelende financiële verrassingen te staan.